7 tips                                                      Een stadstuin voor en na ontwerp van Feng shui Visie. Dit zegt de opdrachtgeefster:

Hanny Verheijden, Feng Shui Consultant heeft voor mij een precies op mijn lijf geschreven tuinontwerp gemaakt. Ik ben er erg tevreden over want het is precies geworden wat ik gehoopt had! De tuin is nog maar heel recent aangelegd en bloeit al in volle pracht en is heel goed in balans. Ik voel me er helemaal in thuis mede dankzij de extra puntjes op de i, ideeën waar je gewoonlijk zelf echt niet opkomt. De tuin is niet heel groot maar de specifieke inrichting en niveauverschillen maken de tuin heel prettig en ruim. De indeling, materiaal en kleurkeuze samen met het waterornament verhogen de energie wat de tuin ook zo bijzonder maakt. Als ik s`avonds op mijn terras zit, alleen of met vrienden, kan ik alleen maar concluderen dat dit precies de tuin voor mij is! Maria La Verda, Ontwerpster, eigenaar internationaal bedrijf

Feng Shui is een eeuwenoud Chinees systeem wat ons de mogelijkheid biedt om invloed uit te oefenen op alle facetten van ons leven. De nadruk ligt op gezondheid, welzijn en succes. Het is een combinatie van wetenschap, creativiteit, intuïtie en gezond verstand en heeft zijn spirituele roots in het Taoïsme.

Feng Shui is ontstaan en geëvolueerd door jarenlange observatie en analyse van de interactie tussen mensen en hun omgeving.
Kortom wat zegt onze omgeving over ons en wat voor invloed heeft die omgeving op ons leven. Het is een holistisch systeem wat invloed uit kan oefenen op wat we aantrekken in het leven, Zijn we vitaal en gezond, zijn we in harmonie met onze omgeving en vinden we balans, of trekken we tegenspoed aan.

De principes van Feng Shui zijn toepasbaar op grondstukken, gebouwen en hun inrichting en de mens zelf. Maar deze keer wil ik het graag over je tuin hebben.

Chi, de levensenergie is overal aanwezig, in en om ons en heeft veel invloed op ons welzijn. Er is goede Chi die ons voedt en ondersteund maar er is ook Sha Chi die ons schaadt.
Plekken met een hoge dosis Sheng Chi, goede Chi trekken ons aan.
Daarom zijn we graag in het bos of aan zee. Op deze plaatsen is er veel levensenergie en waar veel Chi is, is er tevens veel zuurstof omdat die elkaar aantrekken. Het yin ( de chi)  en Yang (zuurstof) wat onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Het is dus belangrijk om deze natuurlijke omstandigheden te creëren in onze werk- en woonomgeving en in onze tuin.

De Lay out van onze tuin stuurt de Chi, en water, vooral bewegend water trekt Chi aan.

De vier hemelse dieren. De Feniks staat voor, openingen, openheid, uitzicht en perspectief, de schildpad staat voor de backing en een lang leven, rugdekking en het vast kunnen houden van de aanwezige energie. Dan hebben we nog de draak en de tijger.

De 8 windrichtingen staan voor de 8 levensgebieden en bepalen mede het gebruik van kleur en symboliek, zoals het zuiden bv. voor Roem en vuur staat en een goede plek is voor rode bloemen, mooie verlichting of de barbecue. Het Zuid westen staat voor het Relatie gebied, behoort tot het element aarde en is dus een goede plek voor de kleuren geel en oranje en tevens voor beplanting in paren, of tweetallen of voor een mooi beeld wat met de liefde geassocieerd kan worden.
Op deze manier wordt je tuin een plek die je wensen en verlangens ondersteund en de ontbrekende facetten van je leven tot leven kan wekken.

De begrippen Yin en Yang zijn belangrijk voor de balans dus ook in de tuin Het zijn de twee krachten in het leven die niet zonder elkaar kunnen bestaan en er voor zorgen dat alles in beweging blijft. Zon kan niet zonder schaduw en nat kan niet zonder droog, hard niet zonder zacht en actief niet zonder passief kan. Zo is bv. een burned-out een goed voorbeeld van te lang te Yang (actief)leven zodat op een gegeven moment Jin (passiviteit) de overhand neemt.

Dus ook in je tuin moet je heel bewust met deze twee aspecten van het leven omgaan omdat een goede verdeling van Jin en Yang voor harmonie, voorspoed en vitaliteit zorgt en een disbalans problemen creëert.
Ook in de tuin spelen de 5 elementen, water, hout, vuur, aarde en metaal een grote rol
Chi manifesteert zich feitelijk en symbolisch door de 5 elementen die ieder staan voor een andere energie. Samen vormen ze een cirkel die symbool staat voor het leven. Bevruchting, geboorte, groei, rijping, loslaten en sterven wat tevens meteen weer over gaat in een nieuwe bevruchting, nieuw leven.
Het is heel belangrijk dat alle elementen aanwezig zijn op de juiste plaats en in harmonische proporties anders gaat de levensstroom stagneren.

Hierbij heb ik nog lang niet alle aspecten van een gezonde Feng Shui tuin besproken.
Denk aan de energie van de aarde zelf, er zijn plaatsen met een krachtige energie, soms zelfs geschikt voor het helen van onze gezondheid, terwijl andere verstoorde plaatsen juist energie aan ons onttrekken of ons juist overbelasten. Een landclearing of een energie reiniging helpt om de energieën te verbeteren

Enkele tips voor je tuin
1.Zorg voor groenblijvende planten in de winter zodat je ook dan kunt genieten van de houtenergie. Zie voor een beschrijving van de houtenergie mijn voorgaande blogs.
2. Zorg voor afwisseling in hoogte.
3. Leg paden aan in een vloeiende lijn, geen rechte hoeken.
4. Maak gebruik van de 5 elementen door bv. meerdere kleuren te gebruiken.
5. Leg een vijvertje aan in je tuin of gebruik een waterbron.
6.Plaats een vogelhuisje, dat trekt nieuwe dingen of mensen aan in je leven.
7. Zorg voor een goede backing aan de achterkant van je tuin.

Cursussen 2017.
De 5 elementen dagen.
Vrijdag 23 juni dag van het element Vuur.
Vrijdag 29 september dag van het element Aarde.
Vrijdag 3 november het element Metaal.
Vrijdag 8 december het element Water.
Deze boeiende en holistische dagen gericht op kennis en inzicht staan in het teken van het heersende element van het seizoen.
Met voedingsadvies, bewegingsoefeningen, karakteranalyse en feng shui. dus je kunt meteen zelf aan de slag om het element in jezelf en je leven te versterken.

www.fengshui-visie.com
info@fengshui-visie.com
tel.013 5365693 mob. 06 29 1212 59

Bewaren

Bewaren

Pin It on Pinterest