We hebben gelukkig de laatste weken allemaal de groeikracht van het houtelement kunnen aanschouwen. In no time is alles groen geworden. Soms vraag je je af wanneer dat nu precies gebeurd is maar deze kracht is niet te stuiten.

De 5 elementen vormen samen de cyclus van het leven en daarom is ieder element van gelijk belang. Al kunnen we duidelijk een voorkeur hebben voor een of enkele van deze 5 elementen. Je ziet het houtelement terug in de seizoenen, in interieurs, in vormen en kleuren maar ook in onze gezondheid en in onze persoonlijkheid.

Het houtelement hoort bij het voorjaar en staat symbool voor snelle groei en creativiteit vandaar dat het houtelement ook bij de kinderjaren hoort. Tijdens onze jeugd wordt ook de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van het houtelement in onze persoonlijkheid.

Zijn de omstandigheden gunstig geweest dan heb je kunnen aarden en kun je de kracht en het aanpassingsvermogen van hout ontwikkelen. Eigenschappen die bij het houtelement horen zijn creativiteit, beweeglijkheid van lichaam en geest, besluitvaardigheid, idealisme  en tolerantie.

Is het houtelement verstoord dan kunnen humeurigheid,kwaadheid en agressie, starheid en intolerantie, vernielzucht en besluiteloosheid de boventoon voeren.

Een boom, symbool voor de houtenergie blijft zijn hele leven groeien en dat is wat je met een gezonde houtenergie ook wilt doen.  Maar je kunt het ook omkeren, om het houtelement gezond te houden is het nodig af en toe weer eens iets nieuws aan te gaan, je zelf de kans te geven om weer te groeien. Lichamelijk en geestelijk in beweging te blijven.

We hebben allemaal  te maken met dit houtelement in onszelf, maar afhankelijk van je geboorte datum heb je meer of minder hout in je persoonlijkheid. Handig om te weten of je een echt Hout mens bent om meer inzicht te krijgen in je persoonlijkheid,als het gaat om het soort werk wat bij je past, wat voor soort partners het beste matchen en zelfs welke energieen gedurende een bepaalde periode invloed op je leven hebben.

De Chinese filosofie gaat er van uit dat het leven niet statisch is, maar dynamisch. Het leven is voortdurend in verandering, het is een cyclus die zich spiraalsgewijs voortbeweegt. En ook deze cyclus volgt de 5 elementen., Je kunt in een waterjaar zitten of in een vuur maand en dat heeft effect op je eigen energie huishouding en de dingen die op je pad komen. Inzicht hebben in waar je zit in de cyclus kan je enorm helpen in de flow mee te gaan in plaats van tegen de stroom in te willen roeien.

In het najaar ga ik een eendaagse cursus geven om jullie inzicht te geven in de elementen in jezelf, je familie, werknemers etc.

Het houtelement in ons lichaam wordt vertegenwoordigd door de lever en de galblaas.

De lever is een erg belangrijk orgaan en volgens de chinese geneeswijzen heeft de lever ook effect op onze emoties, vooral die van boosheid en ergernis. Ook wij kennen de uitspraak “iets op je lever hebben”en “je gal spugen”. Ben je futloos of uitgeput, gauw geirriteerd en snel gestresst dan kan dat duiden op een overbelasting of een zwakte van de lever.Maar ook de zogenaamde “koude” woede, dus ingehouden woede die zich uit in cynisme, ironie en bitterheid geeft blijk van een verstoorde houtenergie.

Je spieren en gewrichten, de ogen en je zichtvermogen behoren bij het lichamelijke houtelement. Iemand met een houterige motoriek, gauw geinriteerde of droge ogen en een slechte conditie van vinger- of teennagels zou eens naar de conditie van zijn lever kunnen kijken.

Tips voor een gezonde lever- en hout energie.
1.Zorg dat je woon- en werkomgeving een ontspanning en prettige plek is met een hoge vitaliteit.
Panden met een slechte Feng Shui hebben een nadelig effect op je gezondheid en je algemeen welzijn. Naast een Feng Shui consult kan een energie reinigen van je huis en grondstuk ook nodig zijn.

2.De smaak die hoort bij het houtelement is de zure smaak.
Eet wat meer zuur fruit, tomaten, yoghurt en kwark en drink vruchtenthee.

3.Alcohol, verhitte vetten en vet in combinatie met suiker dus koekjes en gebak en alle giftige stoffen zijn schadelijk voor de lever.

4.Ga dagelijks een wandelingetje maken, beweging en frisse lucht zijn heel belangrijk.

5.Doe wat meer met je creativiteit, al is het maar het uitproberen van een nieuw recept of het verplaatsen van meubilair.

6.Gun jezelf meer rust en ontspanning en ga wat vroeger naar bed.

 

Qi-Mag Feng Shui cursus voor Business op 29 en 30 November.

Qi-mag Feng Shui 2 op 8,9 en 10 november.

Nine Star Ki , de 5 elementen in je persoonlijkheid op 5 oktober.

Alle cursussen worden in Tilburg of omgeving gegeven.

Zie mijn website voor meer informatie.

Ik wens jullie een heel fijn voorjaar en hoop jullie op een van mijn evenementen te ontmoeten.

Hanny Verheijden, Feng Shui Visie
Consulten aan bedrijven en particulieren, cursussen en clearing.

 

Pin It on Pinterest