Feng Shui is in eerste instantie ontwikkeld vanuit de principes Yin en Yang. Voor deze onderverdeling had je alleen de grote chaos of het grote niets, Wu Ji genoemd. Wu Ji wordt voorgesteld als een cirkel. De principes Yin en Yang staan voor twee aan elkaar tegengestelde krachten die ook niet zonder elkaar kunnen. Het Yin staat symbool voor het aardse, passieve en vrouwelijke principe en het yang voor het hemelse, actieve en mannelijke principe.
Alles op aarde en in het universum bestaat uit paren met deze polariteit. Licht en donker. Warm en koud, hard en zacht, lang en kort, zwaar en licht, vast en vloeibaar, nat en droog etc. Niets is absoluut het een of het ander, niets is beter dan het ander. Allebei dragen ze voor hun overleving iets van het andere in zich. Op een zonnige dag (Yang) heb je toch ook schaduw(Yin) en tijdens een heel donkere nacht zie je toch nog het licht van de maan of de sterren. Je kunt ook alleen over deze begrippen praten als je twee zaken naast elkaar zet. Bijvoorbeeld water is Yin ten opzichte van het vuur wat yang is. Maar een waterval is beslist niet Yin, dit is heel krachtige Yang energie. Zo krachtig dat je er energie mee op kunt wekken terwijl Yin juist staat voor passiviteit. De begrippen zijn dus niet absoluut.

Wel heb je in bepaalde culturen voorkeur voor een van de principes. In het westen wordt de Yang kwaliteit die staat voor actie, agressie, snelheid, ratio en materie meer gewaardeerd dan de zachtere, meer meditatieve, passieve, intuïtieve en spirituele kwaliteiten van het Yin. Het is de dynamiek tussen deze twee krachten die voor beweging en verandering zorgt. Balans en harmonie verkrijg je door een evenwicht tussen deze twee krachten. Na actie op tijd rusten, naast je ratio ook je intuïtie gebruiken, naast materie vergaren ook aan je spirituele leven aandacht schenken.

Als het een doorslaat krijgt raak je uit balans en wordt je ziek. Daardoor kan het andere verwaarloosde aspect weer aandacht krijgen en kan de balans weer hersteld worden. Zo zou je een burne out ook kunnen zien. Je bent te lang te actief en/of te eenzijdig bezig geweest. Je raakt oververmoeid en verliest je passie waarna je alleen nog uitputting ervaart. Nu krijg je weer de kans om eens serieus en letterlijk stil te staan bij je leven.                       Recent heb ik weer een workshop gegeven op landgoed Beukenrode In Doorn met als thema: de invloed van Feng Shui op het aardse, hemelse en menselijk geluk. Deze keer kon ik zelf ook deelnemen aan enkele workshops. Ik koos voor een workshop mindfullness. Na een korte inleiding werden we met een boekje met vragen letterlijk het bos in gestuurd.

Je merkt meteen dat als je in de natuur loopt, bewust met je voetjes op de aarde dat je geest ook weer tot rust komt en dat je meer helderheid krijgt over zaken waar je steeds over loopt te malen. Hemel, het geestelijk aspect en aarde, het meer intuïtieve aspect komen weer in balans. Een opdracht was om op een gegeven moment even stil te staan en 360 graden om je heen te kijken en te kijken of iets bijzonders je opviel. Dat is altijd een spannend moment, want ga je wel iets bijzonders zien? Ik zag een heel dikke, kaarsrechte boom met een ruwe barst waarvan de takken pas heel hoog uitwaaierden. Pal daarvoor stond een heel slanke en sierlijk gevormde boom met een gladde stam waar al lager vertakkingen zichtbaar waren.

Hierin zag ik meteen de symboliek van Yin en Yang. In de ene boom het mannelijke, Yange principe, recht, vast, stevig, wat ruwer en doelgericht. Van oorsprong is het mannelijke principe straalgericht, als een pijl op het doel af. Mannen waren vroeger jagers, daarvoor moesten ze stil zijn om het wild niet te verstoren, gefocust op een dier en dat blijven tot de prooi geraakt was.

In de andere boom het vrouwelijke principe, meer meegaand, eerder uitwaaierend, zachter, buigzamer. Vrouwen waren vroeger de verzamelaars, gingen in groepen op pad om vruchten of noten te verzamelen, schaal gericht dus. Ze hoefden niet zo gefocust te zijn want er groeide veel dicht op elkaar en ze konden ook gerust praten want hun prooi ging toch niet op de vlucht.

Ik denk dat deze principes nog steeds herkenbaar zijn in ons mensen, dat verklaard denk ik ook waarom mannen makkelijker focussen en vrouwen meer ervaringen verzamelen en deze ook graag delen met anderen.

Wat mij raakte was het feit dat deze 2 bomen bijna tegen elkaar aanstonden elkaar leken aan te vullen en te ondersteunen en dat is denk ik de bedoeling. Nu de taken niet meer zo verdeeld zijn tussen mannen- en vrouwenwerk hebben we de mogelijkheid om beide principes in onszelf te verenigen en verder te ontwikkelen en dat relaties zo mooi zijn om dingen van elkaar te leren. Het een is niet beter dan het andere en er is pas balans als het allemaal aanwezig is.

Na het Yin en Yang kwam de verdeling in de 5 elementen. Wil je zelf leren werken met deze principes in je huis of op je werkplek en met nog veel meer kun je een van de 5 elementendagen bijwonen. Op 23 juni 2017 is het element vuur aan de beurt.

Zie mijn site voor meer informatie  www.fengshui-visie.com

Je kunt natuurlijk ook gerust contact met mij opnemen 06 29 1212 58,  info@fengshui-visie.com

Je mag dit blog gerust delen.

Tot de volgende keer, Met warme groet, Hanny Verheijden , Feng Shui Visie

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Pin It on Pinterest