Artikel: Bezoek aan de Van Nelle fabriek een esoterisch gebouw in Rotterdam, scroll verder.

Uitnodiging gratis lezing: ”Feng Shui en grenzeloos wonen” tijdens de  opening van Grenzeloos  de eerste woonwinkel in Nederland waar producten en diensten samen komen in hedendaags wonen. Datum 3 oktober 14.00 uur. Van Oort interieurs Vijverlaan 1 5404 KH Uden. www.grenzelooswonen.com

Lezing; “ Hoe wordt een Nederlands meisje een Feng Shui expert”: Tijdens  symposium “Zicht op je zielsplan” www.pallasia.nl . Zaterdag 8 November in Cultureel centrum Maldensteijn Kerkplein 8 te Malden om 13.30 uur.

Lezing: “Hoe Feng Shui je succes beïnvloed”: Dinsdag 25 November Kasteel Gronsveld. Aanvang 19.30. Rijksweg 68. 6247 AK Gronsveld-Eijsden..  www.kasteelgronsveld.nl

Cursus Feng Shui 1 op 22 en 23 November.

 

De van Nelle fabriek een esoterisch gebouw in Nederland.

Sinds enkele weken ben ik lid geworden van De Alliantie. De Alliantie is opgericht vanuit de behoefte om met enige regelmaat meerdere disciplines te ontmoeten, die op een of andere manier aan elkaar gelinkt zijn; Architectuur, Bouwen en Inrichten. En is uitgegroeid tot een aantrekkelijke mix van creatieve ondernemers.

Zo`n 8 jaar gelden werd ik door deze club uitgenodigd een lezing te geven over Feng Shui, vooral de toepassing daarvan in kantoorpanden.

Ik ben lid van De Alliantie geworden omdat het inspirerend is om met andere disciplines binnen het bouwen en inrichten in contact te blijven en het me aanspreekt om samen uitstapjes te maken. Het “toeval “ wilde dat mijn eerste uitstapje met deze club naar een esoterisch gebouw bleek te zijn. De Van Nelle fabriek in Rotterdam. Ik kende het gebouw van naam maar was mij er niet van bewust dat het gebouwd was naar esoterische richtlijnen.

We verzamelden ons bij de ingang van het pand en meteen viel mij een aantal zaken op. Het eerste gebouw heeft een ronde vorm met een ingang uitkijkend op een vrije ruimte met veel groen. En vereiste nummer een voor een goede Feng Shui, een waterstroom voor de deur.1-20140826_180128           6-20140826_190937

Hier vond ik al dus meteen 3 belangrijke Feng Shui principes. De ronde vorm die de energie goed opvangt en naar binnen trekt, de vrije ruimte aan de voorkant, de zogenaamde Mintang die staat voor het verzamelen van energie, Chi genaamd. (Chi staat voor de levenskracht, levensadem) en het aantrekken en het bewustworden van mogelijkheden. Hoe groter de vrije ruimte voor een gebouw hoe groter het perspectief. Het water voor de deur, water is een heel belangrijke bron van Chi en symbool voor vruchtbaarheid en overvloed. Ook wij kennen water als symbool voor geld.  Een voorbeeld: “Geld als water verdienen “.

De toegangsdeur van het gebouw, symbool voor de mond van het gebouw, te bereiken door een klein trapje, was open en groot. Dus gemaakt om veel energie binnen te laten. Binnen gekomen vielen de vele rondingen mij op. Afgeronde hoeken bij wanden, trapleuningen, receptie en meubilair. Zelfs ronde of 8 hoekige pilaren en meanderende wandelgangen. Bolvormige verlichting en veel kleurgebruik.2-20140826_182426

In de natuur is niets hoekig, binnen de Feng Shui worden scherpe hoeken als Cha chi gezien, dit is aanvallende of negatieve energie wat o.a. stress veroorzaakt. De energiestroom wordt veel beter geleid door ronde en organische vormen en deze brengen harmonie. De enorme hoeveelheid licht door de glazen puien zorgt voor veel yang en dus actieve energie. Zelfs op het hoogste punt is een ronde glazen ruimte gebouwd waar je 360 graden uitzicht hebt. Dit heet de Bonbonniere en stuitte aanvankelijk wel op weerstand omdat het “Nieuwe bouwen“ gebaseerd was op rechte hoeken.

Ik was verrukt om zoveel aspecten van Feng Shui te ontdekken in dit pand. Deze aspecten behoren niet alleen de Feng Shui toe maar zijn wel op dezelfde principes gestoeld.

Vanuit hogere verdiepingen van de fabriek zag ik dat de toegangsroutes ook meanderend waren en dat er zelfs een vijver in niervorm aangelegd was. Een vijver aan de voorkant van het pand in niervorm met de holle kant gericht op het gebouw is een van de vele Feng Shui remedies om de energie van een locatie te verhogen en zo voorspoed aan te trekken.

De huidige inrichting, met enorm veel kleur en ronde vormen geven veel vitaliteit aan het gebouw en inspireren de gebruikers zeker. Geen toeval dat de huidige gebruikers media en design bedrijven zijn. Op een plek waar zoveel water en groen aanwezig is. Groen staat voor hout energie en houtenergie staat voor creativiteit. Het waterelement voedt het houtelement en dus deze creativiteit.

3-20140826_184713                              4-20140826_185011

Gelukkig dat dit bijzondere pand sinds 21 juni dit jaar tot het Unesco werelderfgoed behoort. Spijtig is wel dat juist tegenover dit pand nu een gevangenis gebouwd is, dit is niet het beste perspectief wat je kunt hebben. De architecten van de Van Nelle fabriek zouden het hier zeker niet mee eens zijn geweest.

Wel weer opvallend is dat de buitenkant van de gevangenis uit spiegelende oppervlakten bestaat zodat de positieve energie van het Van Nelle gebouw teruggekaatst wordt en niet verloren gaat. Een energetisch principe is dat ruimtes met weinig of negatieve energie zich voeden met de energie van positieve ruimtes waardoor de positieve ruimtes afgezwakt worden. Ook is er een heel ongebruikelijke kleur gebruikt nl. het vrolijke en zonnige oranje zodat je aan de buitenkant geen idee hebt dat het om een gevangenis gaat. Het yange, dus actieve en positieve karakter van oranje compenseert het wel erg yinne karakter van een gevangenis. Yin energie staat o.a.voor stagnatie, overgave en passiviteit.5-20140826_190327

Mensen die geïnteresseerd zijn in de principes van Feng Shui kunnen op 22 en 23 november de Qi-Mag Feng Shui 1, basis training volgen. Zie mijn site voor meer info.

Hieronder vind je meer informatie over De Van Nelle fabriek.

Uit Wikipedia:

De voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam geldt wereldwijd als het voornaamste industriële monument in Nederland en behoort sinds juni 2014 tot het UNESCO werelderfgoed.[1] De fabriek, ontworpen door Leendert van der Vlugt van het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt in samenwerking met constructeur Ir. J.G. Wiebenga, is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen en is gebouwd tussen 1927 en 1930. Opdrachtgever was namens de firmanten van Firma De Erven de Weduwe J. van Nelle, medefirmant Kees van der Leeuw.

Tegenwoordig biedt het onderdak aan uiteenlopende bedrijven op het gebied van media en design. Een aantal ruimten wordt gebruikt voor vergaderingen, congressen en evenementen, hier komen jaarlijks 40.000 à 60.000 bezoekers op af. Het complex is niet vrij toegankelijk voor toeristische bezoekers.

Uit de media:

Onderzoek esoterische gebouwen

19-10-2005
Vrijmetselaars en theosofen hebben prachtige gebouwen nagelaten, maar het christelijke erfgoed krijgt alle aandacht. Niemand weet precies hoeveel esoterische bouwkunst Nederland nog rijk is. Daar moet onderzoek naar komen, vinden de vrijmetselaars.

Het initiatief is genomen door OVN, een stichting die zich inzet voor onderzoek naar de geschiedenis van de vrijmetselarij. Voorzitter Andrea Kroon vertelt dat Monumentenzorg, wetenschappers en subsidieverstrekkers al gaan werken aan een proefonderzoek: ,,Al zouden we maar vast een toptien van esoterische gebouwen in Nederland publiceren. Zelfs dat lijstje kunnen we momenteel nog niet eens maken.”

Theosofie is een mystieke filosofische stroming, vrijmetselarij van origine een humanistische. Beide stromingen leenden vrijelijk christelijke symbolen en rituelen, hoewel in de theosofie ook een flinke scheut boeddhisme terechtkwam.

Van Nellefabriek
Er zijn wel een paar monumentale gebouwen bekend. De Van Nellefabriek in Rotterdam, het gebouw van het Amsterdams Gemeentearchief en het gebouw van het Museum voor Communicatie in Den Haag zijn bijvoorbeeld allemaal ontworpen naar de theosofische inzichten van opdrachtgever Kees van der Leeuw en architect Michiel Brinkman. ………………..[  bron: nederlands dagblad

 

 

Pin It on Pinterest