Tuin Feng Shui met 7 tips

De principes van Feng Shui zijn toepasbaar op grondstukken, gebouwen en hun inrichting en de mens zelf. Maar deze keer wil ik het graag over je tuin hebben. https://www.fengshui-visie.com/consulten/tuin-consult/

Chi, de levensenergie is overal aanwezig, in en om ons en heeft veel invloed op ons welzijn. Er is goede Chi die ons voedt en ondersteund maar er is ook Sha Chi die ons schaadt.
Plekken met een hoge dosis Sheng Chi, goede Chi trekken ons aan.
Daarom zijn we graag in het bos of aan zee. Op deze plaatsen is er veel levensenergie en waar veel Chi is, is er tevens veel zuurstof omdat die elkaar aantrekken. Het yin ( de chi)  en Yang (zuurstof) wat onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Het is dus belangrijk om deze natuurlijke omstandigheden te creëren in onze werk- en woonomgeving en in onze tuin.

De Lay out van onze tuin stuurt de Chi, en water, vooral bewegend water trekt Chi aan.

De vier hemelse dieren en de 8 windrichtingen zijn van belang. De Feniks staat voor, openingen, openheid, uitzicht en perspectief, de schildpad staat voor de backing en een lang leven, rugdekking en het vast kunnen houden van de aanwezige energie. Dan hebben we nog de draak en de tijger.

De 8 windrichtingen staan voor de 8 levensgebieden en bepalen mede het gebruik van kleur en symboliek, zoals het zuiden bv. voor Roem en vuur staat en een goede plek is voor rode bloemen, mooie verlichting of de barbecue. Het Zuid westen staat voor het Relatie gebied, behoort tot het element aarde en is dus een goede plek voor de kleuren geel en oranje en tevens voor beplanting in paren, of tweetallen of voor een mooi beeld wat met de liefde geassocieerd kan worden.
Op deze manier wordt je tuin een plek die je wensen en verlangens ondersteund en de ontbrekende facetten van je leven tot leven kan wekken.

De begrippen Yin en Yang zijn belangrijk voor de balans dus ook in de tuin Het zijn de twee krachten in het leven die niet zonder elkaar kunnen bestaan en er voor zorgen dat alles in beweging blijft. Zon kan niet zonder schaduw en nat kan niet zonder droog, hard niet zonder zacht en actief niet zonder passief kan. Zo is bv. een burn-out een goed voorbeeld van te lang te Yang (actief) leven zodat op een gegeven moment Jin (passiviteit) de overhand neemt.

   Tuin voor en na consult Feng Shui Visie.

Dus ook in je tuin moet je heel bewust met deze twee aspecten van het leven omgaan omdat een goede verdeling van Jin en Yang voor harmonie, voorspoed en vitaliteit zorgt en een disbalans problemen creëert.
Ook in de tuin spelen de 5 elementen, water, hout, vuur, aarde en metaal een grote rol

Het is heel belangrijk dat alle elementen aanwezig zijn op de juiste plaats en in harmonische proporties anders gaat de levensstroom stagneren.

Hierbij heb ik nog lang niet alle aspecten van een gezonde Feng Shui tuin besproken.
Denk aan de energie van de aarde zelf, er zijn plaatsen met een krachtige energie, soms zelfs geschikt voor het helen van onze gezondheid, terwijl andere verstoorde plaatsen juist energie aan ons onttrekken of ons juist overbelasten. Een landclearing of een energie reiniging helpt om de energieën te verbeteren

Enkele tips voor je tuin
1.Zorg voor groenblijvende planten in de winter zodat je ook dan kunt genieten van de houtenergie. Zie voor een beschrijving van de houtenergie mijn voorgaande blogs.
2. Zorg voor afwisseling in hoogte.
3. Leg paden aan in een vloeiende lijn, geen rechte hoeken.
4. Maak gebruik van de 5 elementen door bv. meerdere kleuren te gebruiken.
5. Leg een vijvertje aan in je tuin of gebruik een waterbron.
6.Plaats een vogelhuisje, dat trekt nieuwe dingen of mensen aan in je leven.
7. Zorg voor een goede backing aan de achterkant van je tuin.

Wil je Feng Shui hulp of advies bij de aanleg of aanpassing van je tuin dan help ik je graag. Neem contact op door hier te klikken.

 

Pin It on Pinterest