Inhoud nieuwsbrief:
Het waterelement
Agenda 2016. Nieuw !!! De 5 elementendagen.
Mijn bijdrage aan de februari editie van de Koorddanser met “China”als thema.

Het element water.
De term Feng Shui betekent letterlijk wind en water.
Wind en water zijn heel belangrijke elementen want het zijn de verspreiders van Chi, de levensenergie.
De 5 elementenleer vormt naast Yin en Yang een belangrijke basis voor de Chinese natuurfilosofie. Zowel de Chinese geneeswijze met o.a. voeding, beweging en massage als de Feng Shui een inrichting- en plaatsingleer, zijn mede gebaseerd op kennis van Yin en Yang en de 5 elementen.
Het element water staat voor het Yin aspect. Ontvankelijk en passief, introspectief en verdiepend. Na de verdichting van het metaalelement gaat de energie veranderen , het gaat langzaam weer stromen. Het seizoen dat bij het waterelement hoort is de winter. Zowel de ijslaag , als de onderlaag van het ijs, het langzaam stromende water horen allebei bij het water element. Het leven heeft zich diep teruggetrokken in deze periode. Het lijkt of alles dood is, maar de potentie van het leven bevind zich onder de ijs of sneeuwlaag. De natuur houdt een winterslaap. Het is een tussenstop tussen stilstand en beweging. Het is donker, in slaap, het onderbewuste, dood en vernieuwing. Water is het laatste element van de cyclus en meteen ook de basis voor het eerste element het hout.
Voor de ziel is het de tijd tussen dood en wedergeboorte, een goede tijd dus om stil te staan, naar binnen te keren en je voor te bereiden op een nieuwe cyclus. Een tijd voor zelfbespiegeling en het uitstippelen van je toekomst. Het is een tijd waarin je je wat verloren kunt voelen, eenzaam en kwetsbaar. Maar ook een tijd om overzicht te krijgen, plannen te maken en spiritueel te groeien. In onze geest brengt het waterelement zachtmoedigheid, aanpassingsvermogen en een sterke wil. Langzaam maar zeker op het doel gericht. De emotie die bij het element water hoort is de angst. Fysiek manifesteert het element water zich in de blaas en de nieren, de botten, de oren en het hoofdhaar.
De Chinese gezondheidsleer gaat ervan uit dat we bij de geboorte een potje oerenergie mee krijgen wat zich in de nieren bevind. Overigens krijgt niet iedereen dezelfde hoeveelheid mee. Hou sterkt je constitutie is wordt dus mede bepaald door de hoeveelheid die jij mee gekregen hebt. Gedurende ons leven maken we dat potje langzaam op. Niet gek dus dat haarverlies, slecht horen en zwakke botten ouderdomskwalen zijn. Hoe lang je met je potje doet hangt heel erg af van je levenswijze, uitputting tast je voorraadpotje aan en vormt de basis voor angstgevoelens.
Voldoende slaap, goede voeding en beweging die gericht is op het versterken van de Chi is dus heel belangrijk.
Ook in je huis is het water element van groot belang, bewegend water wekt zuurstof op en trekt Chi aan. Het Waterelement zorgt voor vitaliteit en voor rust. Water kan in de praktijk dus zowel yin als yang zijn. Een rustig watertje of de kleur blauw kan kalmerend werken , een krachtige waterbron is activerend dus brengt Yang energie in huis.
In huis wordt het element water gerelateerd aan geld, carrière en spiritualiteit.
Met Feng Shui kun je deze levensgebieden beïnvloeden.
Er is nog zoveel meer te vertellen over dit een de andere 4 elementen.
Daarom heb ik besloten 5 dagen te gaan verzorgen met ieder een element als thema en omdat de energieën behorende bij het thema het best herkend worden in het bijpassende seizoen ga ik beginnen met het Houtelement in het voorjaar. Op deze dagen ga ik aandacht besteden aan het element in voeding en bewegingsoefeningen, zodat je het element kunt versterken in je lichaam. Omdat de 5 elementen zich ook manifesteren in persoonlijkheid en karakter leer je deze te herkennen bij jezelf en anderen. En natuurlijk leer je hoe je met het element in je huis kunt werken zodat je bepaalde levensgebieden kunt versterken en meer vitaliteit ,balans en harmonie creëert.
Agenda:
Lezing over Qi-Mag Feng Shui en de inhoud van de aangeboden trainingen. Eerste week april. Datum volgt snel.
Workshop: Eind april, datum volgt snel
De 5 elementendagen : Het houtelement op vrijdag 22 april en het vuurelement op vrijdag 17 juni. Tijd: van 10.00 tot 17.30 uur. Prijs € 99,00 excl. btw.
Qi-Mag Feng Shui 1 met internationaal certificaat: op 21 en 22 mei. Actie prijs bij boeken voor 1 mei. Van € 485,00 voor € 369,– incl. btw.

In het februari nummer van de Koorddanser met als thema “China”heb ik een stukje geschreven over Feng Shui en gezonde werkplekken.

Pin It on Pinterest