Een heel gelukkig 2018 gewenst, dat al jullie dromen maar uit mogen komen.

Lezing “Kennismaken met Feng Shui” voor de VU in Baarn. Datum 8 maart. Tijd van 20.00 tot 22.00 uur.  Locatie: theater de Speeldoos Rembrandtlaan 35 te Baarn.

Dit jaar geef ik de elementendagen op zaterdagen.  Houtelement op 24 maart, Vuur op 23 juni, aarde op 29 september, metaal op 3 november en water op 8 december alle dagen in Centrum het bergkristal te Haaren ( bij Den Bosch). Je kunt de dagen los van elkaar volgen.

Het element water.                                                                                                                                                                                                                   De term Feng  Shui betekent letterlijk wind en water.                                                                                                                                                              Wind en water zijn heel belangrijke elementen want het zijn de verspreiders van Chi, de levensenergie.

De natuur houdt een winterslaap.                                                                                                                                                                                             Het element water staat voor het Yin aspect. Ontvankelijk en passief, introspectief en verdiepend. Na de verdichting van het metaalelement gaat de energie veranderen, het gaat langzaam weer stromen.  Het seizoen dat bij het waterelement hoort is de winter. Zowel de ijslaag, als de onderlaag van het ijs, het langzaam stromende water horen allebei bij het waterelement. Het leven heeft zich diep teruggetrokken in deze periode. Het lijkt of alles dood is, maar de potentie van het leven bevindt zich onder de ijs- of sneeuwlaag. Het is een tussenstop tussen stilstand en beweging en staat voor transformatie, het onderbewuste, dood en vernieuwing. Water is het laatste element van de cyclus en meteen ook de basis voor het volgende  element, het hout.

Voor de ziel is het de tijd tussen dood en wedergeboorte, een goede tijd dus om stil te staan, naar binnen te keren  en je voor te bereiden op een nieuwe cyclus. Een tijd voor zelfbespiegeling en het uitstippelen van je toekomst. Het is een tijd waarin je je wat verloren kunt voelen, eenzaam en kwetsbaar. Maar ook een tijd om overzicht te krijgen, plannen te maken en spiritueel te groeien. In onze geest brengt het waterelement zachtmoedigheid, aanpassingsvermogen en een sterke wil. Langzaam maar zeker op het doel gericht. De emoties die bij het element water horen zijn moed versus angst. Fysiek manifesteert het element water zich in de blaas en de nieren, de botten, de oren en het hoofdhaar.

 De Chinese gezondheidsleer gaat ervan uit dat we bij de geboorte een potje oer-energie mee krijgen wat zich in de nieren bevind. Overigens krijgt niet iedereen dezelfde hoeveelheid mee. Hoe sterk je constitutie is wordt dus mede bepaald door de hoeveelheid  Chi die jij mee gekregen hebt. Gedurende ons leven maken we dat potje langzaam op. Niet gek dus dat haarverlies, slecht horen en zwakke botten ouderdomskwalen zijn.  Hoe lang je met je potje doet hangt heel erg af van je levenswijze, uitputting tast je voorraadpotje aan en vormt de basis voor angstgevoelens.                                                      Voldoende slaap, goede voeding en beweging die gericht is op het versterken van de Chi is dus heel belangrijk. Vooral ook omdat je libido ervan afhankelijk is.

Ook in je huis is het water- element van groot belang, bewegend water wekt zuurstof op en trekt Chi aan.  Het Waterelement zorgt voor vitaliteit en voor rust. Water kan in de praktijk dus zowel yin als yang zijn. Een rustig watertje of de kleur blauw kan kalmerend , een krachtige waterbron is activerend dus brengt Yang-energie in huis. In huis wordt het element water gerelateerd aan geld, carrière en spiritualiteit. Met Feng Shui kun je deze levensgebieden beïnvloeden.

Er is nog zoveel meer te vertellen over dit een de andere 4 elementen. Kennis van de 5 elementen helpen je in het leven met de stroom mee te gaan waardoor je minder weerstand ondervindt en makkelijker in de flow blijft.

Wil je dat het weer gaat stromen in je leven en wil je 2018 goed en vitaal beginnen kom dan naar deze holistische dag van het water element met voedingsadvies, Tai chi en Qi-Kung, karakter analyse en Feng Shui advies. Deze dagen zijn voeding voor hart en ziel, lichaam en geest.

In mijn volgende blog ga ik een weer een paar projecten laten zien en bespreken.

Met hartelijke groet en een heel mooi, vruchtbaar, vitaal, vredig  en liefdevol 2018 gewenst.

Hanny

Pin It on Pinterest