Zit jij vol vuur? Het vuurelement uitgelicht.

De 5 elementen, water, hout, vuur, aarde en metaal kun je onderbrengen in een levensgebied, een seizoen, een kleur, een smaak, een vorm, een emotie of een psychische gesteldheid en nog veel meer. Kennis van de 5 elementen is enorm belangrijk voor een gezond leven.  Een Feng Shui advies of consult is gebaseerd op de 5 elementen, zowel in het kleuradvies als in de totale wooninrichting.  Een Nine Star Ki consult is een verslag van de 5 elemeneten in ons zelf.

In dit blog wil ik in gaan op het herkennen van het vuurelement in onszelf.

Onder het vuurelement vallen de volgende organen het hart en de dunne darm en de beschermer van het hart, het hartzakje of te wel het pericardium.

In de Chinese geneeskunde wordt het orgaansysteem van deze 3 samen tot het belangrijkste gerekend. Het vormt het centrum van het bewustzijn en controleert de bloedvaten, de tong, de spraak en het uitdrukkingsvermogen. Is dit vuursysteem uit balans dan zullen ook andere organen zoals bv. de nieren slechter gaan functioneren en raken we ook psychisch uit balans.

Het hart wordt gezien als heerser van de organen en via de tong laten zich allerlei verstoringen zien. Daarom is de tongdiagnostiek zo belangrijk in de Chinese geneeswijzen.

Hoe iemand spreekt zegt veel over de conditie van zijn vuur. Het vermogen vlot te spreken te enthousiasmeren en te overtuigen zijn uitdrukkingen van een sterk vuurelement. Het is dus niet zo verwonderlijk dat vertegenwoordigers , PR mensen en acteurs over een sterk ontwikkeld vuurelement beschikken. Is daarentegen het vuurelement te sterk dan uit zich dat in te veel en te snel praten en is het te zwak zie je een trage en haperende manier van spreken of zelfs een tegenzin om zich uit de drukken.

Of iemand een goede smaak heeft, dus talent om zich goed te kleden of zijn huis mooi in te richten zegt  iets over de conditie van het vuurelement. Tijdsdruk en slaap hebben veel invloed op het vuurelement. Ga dus niet op een dag dat je slecht geslapen hebt of erg weinig tijd hebt dit soort aankopen doen. Zou dit de mislukte aankopen die je vast weleens gedaan hebt kunnen verklaren?

Een algemeen gevoel van koude, koude handen en voeten en de mate waarin je transpireert zijn ook gerelateerd aan het vuurelement. Met name aan de energetische conditie van het hartzakje. Bloedsomloop,hartritme stoornissen en hartkloppingen, seksuele hormonen,of je open of gesloten bent en zelfs of je een orgasme kunt krijgen, zijn zaken van het pericardium.

Vuur is ook gerelateerd aan bewustzijn en helderheid, het dagbewustzijn en het intellect, het geheugen en de gevoelens, het droombewustzijn en de diepe slaap. Vuur wat in balans is zorgt voor evenwicht, harmonie en helderheid op alle fronten. Terwijl een verstoord vuur het tegenovergestelde teweegbrengt en zelfs tot manisch depressiviteit,verharding of fanatisme kan leiden.

Wat kun je zelf doen?

Zorg dat je niet te veel onder druk staat. Geen overmatige en uitsluitend mentale inspanning verrichten. Luister naar de symptomen in je lichaam. Put jezelf niet te veel uit, ook niet door te veel enthousiasme. Maak eens pas op de plaats en maak tijd voor vriendschap en liefdesaangelegenheden.

Plaats een waterbron in je huis, dit is rustgevend. Luister naar ontspannende muziek en gebruik kalmerende of verwarmende aromaolie.

Let op het gebruik van de kleur rood in je inrichting,is er erg veel of juist heel weinig?

De smaak die bij het vuurelement hoort is de bittere smaak. “Bitter in de mond maakt het hart gezond”. Bv. groene thee, cacao, andijvie, rucola, artisjokken,olijven, grapefruit en de verwarmende smaken van lamsvlees, rode wijn en geitenkaas.

De Nine Star Ki is een tool om te ontdekken welke elementen er in aanleg in je karakter vertegenwoordigt zijn. Na een berekening kom je tot 3 getallen die ieder met een element corresponderen.Het eerste element zegt iets over je persoonlijkheid, het tweede element iets over je diepere laag en je houding in relaties en het derde element zegt iets over de manier waarop je je energie naar buiten  brengt. Sommige mensen hebben 3 x hetzelfde element in zich waardoor een aantal kwaliteiten erg sterk vertegenwoordigt en andere weer beperkt aanwezig zijn. Deze elementen kennen en herkennen geeft veel inzicht in jezelf, je talenten,je relaties en de mensen om je heen.

Agenda 2017

Dag van het vuur element 23 juni, aarde element op 29 september, 3 november het element metaal en op 8 december het element water.

Wil je mijn vorige blog over het vuurelement in je woning met tips lezen? interesse? Klik hier.

Met warme groet, Hanny Verheijden

Pin It on Pinterest